Урок «Білки:
склад, будова, властивості. Біологічна роль білків.»
Мета уроку: Ознайомити учнів із будовою, складом
білків. Ознайомити учнів із властивостями білків та якісними реакціями
на білки.
Тип уроку: комбінований урок засвоєння нових
знань.
Обладнання: Схема «структура білків».
План уроку:
І. Організація класу
ІІ. Актуалізація опорних знань
ІІІ. Вивчення нового матеріалу:
1.
Будова і склад білків
2.
Властивості: гідроліз, денатурація, кольрові реакції
3.
Біологічна роль амінокислот та білків
ІV. Закріплення
вивченого матеріалу
V. Підбиття підсумків уроку
VI. Домашнє завдання
Хід уроку
І. Організація класу
ІІ. Актуалізація опорних знань
Евристична бесіда:
- До якого типу сполук належать
амінокислоти?
Нітрогеновмісні органічні сполуки
- То що таке амінокислота?
Це складна органічна сполука до складу молекули якої входить аміногрупа та
карбоксильна група.
- Які властивості проявляють амінокислоти?
Чому? До якого класу сполук їх відносять?
Амінокислоти проявляють амфотерні властивості, тому їх відносять до
амфотерних сполук. Аміногрупа – основні властивості
Карбоксильна – кислотні властивості
Амінокислоти проявляють такі самі властивості як і карбонові кислоти, а
також взаємодіють з кислотами, лугами та між собою.(Учні записують на дошці)
- Яка амінокислота є найпростішим
представником амінокислот?
Амінооцтова кислота або її інша назва гліцин.(Учні роблять запис на дошці
молекулярної, структурної та електронної формули сполуки)
- Як називається зв’язок, який утворюється
в результать реакції амінокислот між собою?
Пептидний або амідний (Учень записує на дошці взаємодію амінооцтової
кислоти з амінооцтовою кислотою і коментує принци утворення пептидного зв’язку)
ІІІ. Вивчення нового матеріалу:
Будова і склад білків.
Молекули білків утворюються у клітині організму
з α-амінокислот (20 амінокислот. Їх ще називають золотими). Вісім із
амінокислот (триптофан, лейцин, ізолейцин, лізин, метіонін, фенілаланін,
треоніт, валін) належать до незамінних – їх людина одержує з
їжею, тому що організмом вони не синтезуються.
Білки- це складні
високомолекулярні природні сполуки, побудовані із залишків α-амінокислот,
з’єднаних у певній послідовності пептидним зв’язком.
Білки можна розглядати як поліпептиди
(дипептиди, трипептиди, …), тому що їх молекулярна маса більша за 10000.
За хімічним складом білки поділяють на:
–
Прості (протеїни) – гідролізуються до амінокислот
– Складні (протеїди)
– при гідролізі утворюють крім амінокислот речовини небілкової природи
(вуглеводи,фосфатну кислоту, нуклеїнові кислоти)
Білки мають історичні назви. Наприклад, білок складу (С738Н1166О208S2Fe)4 – гемоглобін.
Структура білка
– Первинна;
– Вторинна;
– Третинна;
– Четвертинна.
Первинна – хімічна структура білка, тобто
послідовність чергування амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюгу
даного білка.
Вторинна – форма поліпептидного ланцюга в
просторі. Вона може бути ниткоподібною, спіралеподібною та ін. форми.
Третинна – реальна тривимірна конфігурація,
утворена складанням вторинних структур (одна глобула).
Третинну структуру можна уявити собі як спіраль, яка згорнута , у свою
чергу спіраллю!!!
Четвертинна – поєднання в просторі кількох
макромолекул (кілька глобул).
Глобулярні білки – білки, які мають форму клубка.
Хімічні властивості
білків
1) Гідроліз білків
При нагріванні з розчинами кислот чи лугів або під впливом ферментів
Білок + пН2О → суміш α-амінокислот
2) Денатурація – руйнування вторинної і
третинної структури білка під дією нагрівання, радіації, сильних кислот, лугів,
сильного струшування.
Пригадайте приготування яєчні, смаження риби, м яса. Це приклади
денатурації.
3) Кольорові реакції на білок:
v Біуретова реакція
Готуємо осад Купрум (ІІ) гідроксид: до розчину Калій гідроксиду додаємо
кілька крапель розчину купрум (ІІ) сульфату
КОН + СuSO4 → Cu(OH)2↓ + K2SO4
синій осад
До розчину білка додаємо кілька крапель купрум (ІІ) гідроксиду і
спостерігаємо характерне фіолетове забарвлення.
v Ксантопротеїнова реакція
Внаслідок дії на білок концентрованої нітратної кислоти виникає жовте
забарвлення, яке при додаванні лугу змінюється на оранжеве. Ця реація доводить
що білок містить у своєму складі бензольне кільце.
Біологічна роль амінокислот та білків
1.
Амінокислоти – це будівельний матеріал для білків.
2.
Знання властивостей білків допомагає зберегти життя людям: у разі отруєння
солями важких металів вживають молоко, білки якого зв’язують ці сполуки.
3.
Білки їжі не засвоюються організмом, спочатку вони розщеплюються до
амінокислот, а потім амінокислоти всмоктуються в кров, а вже з нею переносяться
до клітин, де організм синтезує білки.
4.
Організм людини не здатний синтезувати амінокислоти тому для поповнення їх
запасу потрібно вживати білкову їжу.
Білки - важливий компонент як за значенням, так і за кількісним складом
у тканинах та органах. Як правило, в рослинах (за винятком бобових культур)
білка міститься менше, ніж в організмах тварин.Вміст білка в тканинах тварин і рослинах
Органи
та тканини тварин
|
Вміст
білка
(в %
від маси)
|
Органи
та
тканини
рослин
|
Вміст білка
(в %
від маси)
|
М’язи
Печінка
Легені
Нирки
Мозок
|
18-23
18-19
14-15
16-17
7-9
|
Насіння
Стебло
Листя
Коріння
Плоди
|
10-13
1,5-3,0
1,2-3,0
0,5-3,0
0,3-1,0
|
Основним джерелом азоту, що засвоюється людиною, є
амінокислоти білків їжі, тому білки незамінні в раціоні харчування.
Добова потреба в повноцінному білку складає 80-90 г (не
менше 1г на 1кг маси тіла).
Вміст білків у харчових продуктах
Найменування
|
Вміст білків,
|
Найменування
|
Вміст білків,
|
продукту
|
%
|
продукту
|
%
|
Сир
|
22-29
|
Соя
|
33-40
|
М'ясо
|
14-20
|
Горох
|
23-30
|
Риба
|
13-18
|
Пшениця. Жито
|
12-16
|
Яйця
|
12-13
|
Рис
|
9-17
|
Хліб
|
6-8
|
Картопля
|
8-11
|
Молоко
|
3-4
|
Борошно
|
1,5-2,0
|
Плоди свіжі
|
0,5- 1,5
|
пшеничне
|
9,5-15
|
Овочі свіжі
|
1,0-4,8
|
Функції білків
Каталітична Усі
хімічні перетворення в живих організмах прискорюються і регулюються каталізаторами
ферментами, які є простими чи складними білками.
Транспортна Деякі
білки крові є переносниками речовин через клітинні мембрани. Так,
гемоглобін переносить кисень до тканин та органів, а двооксид вуглецю від органів
та тканин до легенів. Альбуміни переносять ліпіди, вітаміни, іони
металів,гормони.
Регуляторна Більшість
гормонів є білками, які забезпечують регуляторні функції
Структурна Білки
входять до складу всіх органів і тканин. Вони беруть участь в утворенні структурноі'
основи клітин та їх органел –мембран.
Захисна При попаданні
в організм антигенів(бактерій,токсинів та інших сторонніх речовин) синтезуються
специфічні білки - антитіла, які зв'язуються у комплекс
"антиген-антитіло" і таким чином їх знешкоджують. Зсідання крові, що
попереджає кровотечу, засноване на перетворенні білка крові
фібриногену в фібрин. Внутрішні стінки стравоходу та шлунку вистелені захисним
шаром слизових білків - муцинів.
Механічна Білки міозин
та актин забезпечують скорочення і розслаблення м'язів, інші - рух протоплазми
у клітині.
Енергетична При окисненні 1г білка утворюється
16,8кДж (4 ккал).
Запасна Врослинах вміщуються запасні білки, які є цінними
(резервна) харчовими речовинами. В організмах тварин м'язові
білки є резервними харчовими речовинами, якімобілізуються при необхідності.
ІV. Закріплення вивченого матеріалу
Виконання вправ із друкованого зошита
V. Підбиття підсумків уроку та виставлення оцінок.
Комментариев нет:
Отправить комментарий